Friskost med urter

Her er en opskrift på en rigtig lækker og anvendelig friskost, som kræver et minimum af arbejdstid og passer lige ind i det morderne køkken. Den kan laves af ymer, skyr eller yoghurt, der når det drænes, bliver tykt og cremet.

Opskrift kan varieres i det uendelige. Tilsæt sæsonens friske urter efter behag, gør osten kraftig med masser af hvidløg eller mild ved at tilsætte lidt honning og fløde. Friskost kan anvendes til et hav af retter og indgår altid som et friskt tilbehør på middagsbordet i Langhuset.

Fremgangsmåde

Find et rent klæde/viskestykke, fold det over en skål og sæt det fast med en snor rundt om skålens kant, så klædet ikke rører skålens bund. Hæld derefter ymer i klædet og stil det køligt i minimum 6 timer (gerne natten over). Vallen vil nu løbe fra og samle sig i bunden af skålen, mens vores ymer bliver fast og nærmest smuldrende i konsistensen. Vallen kan gemmes til bagning af bl.a. fladbrød, pandekager eller vallesyltede grøntsager.

Tag en ren skål og skrab forsigtigt den drænede ymer af klædet med en ske og over i skålen. Hvis konsistensen er for tør, tilsættes lidt fløde for at gøre osten mere cremet. Hak friske urter, ramsløg og timian, og rør det i osten sammen med salt. Lad herefter osten hvile en times tid, for at lade urternes smag komme frem.

Server osten som et friskt tilbehør til bl.a. fladbrød, kogeretter, fed fisk eller madpandekager.

Ingredienser

6 Personer
  • 1 liter ymer, skyr eller yoghurt
  • 1-2 spsk frisk timian, finthakket
  • 2-3 spsk frisk ramsløg, finthakket
  • 1 tsk salt
  • Evt. lidt fløde