Smoltkager

Før støbejernskomfuret indtog de danske hjem i 1830'erne var bagte kager en særlig luksus. I komfurløse husholdninger var fedtkogte kager stort set eneste mulighed for lidt sødt til julebordet. Vi kender i dag stadig klejner, pebernøder og fedtebrød, som enten blev kogt i fedt eller bagt ved det åbne ildsted.

'Smolt' er et gammelt dansk ord for 'smeltet fedt'. Smolt-kagen er et godt bud på, hvordan julens kager smagte før komfuret, men der er sandelig også mulighed for at justere med moderne krydderier som vanille og citronskal, og man kan vælge at drysse dem med flormelis.

Fremgangsmåde

Bland de tre meltyper, salt, nødder og bær. Tilsæt mælk og rør godt. Tilsæt honning og æg. Pisk dejen, der skal have konsistens af fast havregrød. Justér evt. med lidt mere mel eller mælk.

Smelt og opvarm fedtstoffet i en gryde.

Brug to skeer og læg forsigtigt 1-2 spsk store portioner dej ned i den varme svinefedt. Der skal være god afstand imellem dem, så kog ikke for mange ad gangen. Smoltkagerne koges ca. 10 min. og vendes undervejs, så de bliver sprøde og gyldne.

Servér med honning

Ingredienser

4 Personer
  • 1,5 dl bygmel
  • 1,5 dl rugmel
  • 1,5 dl hvedemel
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl hasselnødder, finthakket
  • 2 dl tørrede tranebær eller hyben, finthakket
  • 5 dl mælk
  • 2 spsk honning
  • 2 store eller 3 små æg
  • Svinefedt (eller palmin)

Giv kagerne et tvist ved at tilsætte f.eks. moderne vanilje eller citronskal. Server med flormelis.