Øllebrød

Øllebrød. Øl og brød. En klassisk gammel dansk ret som fortjener en chance, ikke mindst fordi det er en forrygende måde at bruge de tørre rugbrødsrester. Der er også plads til at eksperimentere og lave sin egen favoritversion. Brug f.eks. øl, hvidtøl eller også bare vand. Brug honning, hvidt sukker eller brun farin. Og giv din øllebrød et pift med f.eks. lidt appelsin, citron, kanel, vanille eller rosiner.

Danskernes hverdagskost har siden vikingetiden og måske endnu længere bestået af store mængder rugbrød og øl. Frem til midten af 1800-tallet blev der spist rugbrød til alle måltider, og det hjemmebryggede, alkoholsvage øl blev serveret til, da vand ofte var af så dårlig kvalitet, at det ikke kunne drikkes. Øllebrød er derfor en af de ældste retter i det danske køkken. Brød- og ølrester fra døgnets to hovedmåltider blev samlet i ølpotten og kogt til grød.

Fremgangsmåde

Smuldr det tørre rugbrød og kom det i en gryde sammen med øl og honning. Lad det simre ved svag varme ca. 45 min. Rør en gang imellem indtil brødet er kogt ud til en lind grød.

Pisk fløden til skum og servér den til den varme øllebrød.

Ingredienser

4 Personer
  • 300 g tørt rugbrød
  • 4 dl øl eller hvidtøl
  • 1 stor spsk honning
  • 2 dl piskefløde

Honning kan erstattes med moderne sukker eller brun farin, og man kan give sin øllebrød et pift med f.eks. lidt appelsin, citron, kanel, chokolade, vanille eller

nogle rosiner