Hvis du har en rest grød, kan du f.eks. bruge den til lækre klatkager. Du kan bruge byggrød, havregrød, moderne risengrød osv. Eksperimentér med grødblandingen til dine klatkager og tilsæt de bær og krydderier, som du kan lide. Det kan være lidt kanel, tørrede tranebær, og i det moderne køkken kan du prøve rosiner eller appelsin. Server klatkagerne med friske bær, marmelade, honning eller sirup til brunch eller dessert.
Klatkager nævnes ikke i ældre kogebøger, men det er sikkert, at grød til alle tider har udgjort en stor del af vore forfædres hverdagskost. Vi kan kun gisne om, hvordan eventuelle grødrester er blevet brugt. Gamle opskrifter på klatkager af ærter, bønner eller grønkål vidner om en traditionen for at mose og stege madrester. Måske har man også stegt grødklatter på panden til næste måltid.
Ris og risengrød har ikke været kendt i DK før 1600-tallet, og da var ris absolut ikke hverdagskost hos almindelige folk.
Fremgangsmåde
Rør den kolde grød med æg. Tilsæt herefter salt, tørrede bær og mel. Blandingenskal have konsistens af tyk grød.
Smelt en god klat smør på en pande. Sæt skefulde af blandingen på panden og steg dem gyldne på begge sider.
Lækkert med lidt honning på toppen
Ingredienser
4 Personer- 400 g kold byggrød
- 2 æg
- 1 tsk salt
- 2 håndfulde tørrede tranebær
- 3-4 spsk hvedmel
- Smør
Klatkager kan laves af en rest byg-, havre-, risengrød osv. Tilsæt bær og krydderier som f.eks. moderne kanel, rosiner eller appelsin. Klatkager er gode til brunch
eller dessert