Æbleskiver har i mange hundrede år været en del af det danske køkken, men det er først i 1800-tallet, at de runde lækkerbiskner fik tilknytning til julen, og det var ikke usædvanligt, at tjenestefolkene på gårdene fik deres julegave i form af æbleskiver og pebernødder. I middelalderen dyppede man skiver af æble i dej og stegte dem i smør eller fedt på panden. Det var såkaldte flydende æbleskiver. I kogebogslitteraturen kan man følge æbleskivens udvikling: Den flydende æbleskive bliver til en lille kuglerund pandebagt kage med lidt æblekompot eller et stykke æble i midten, og nu er æblet helt forsvundet i de æbleskiver, vi nyder i dag.
Prøv denne opskrift og oplev, hvordan den oprindelige æbleskive smagte.
Fremgangsmåde
Bland rugmel, hvedemel og salt. Tilsæt det meste af kærnemælken og øllet og pisk godt. Pisk honningen ud i dejen og tilsæt derefter æggene. Dejen skal have konsistens af en lidt tyk pandekagedej. Justér evt. med resten af kærnemælken. Lad dejen hvile mens æblerne klargøres.Skær æblerne i 0,5 cm tykke skiver og fjern kernehuset. Æbleskiverne duppes tørre.
Opvarm fedtet på en pande. Dyp æbleskiverne i dejen og steg dem ca. 3-4 min. på hver side til de er gyldne og sprøde.
Æbleskiverne serveres varme med honning og/eller marmelade
Ingredienser
2 Personer- 4 dl rugmel
- 1 dl hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 dl kærnemælk
- 1 dl øl
- 1 stor tsk honning (eller sukker)
- 2 æg
- 2 syrlige æbler
- 100 g svinefedt/palmin/smør
Æbleskiverne kan også koges i fedt/frituresteges.