Æble med honningristet rugbrød

Æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden, og frugtens oprindelse er derfor usikker, men f.eks. skovæblet Abild har været kendt og anvendt i Danmark i flere tusinde år. Vikingerne har været klar over æblets gode egenskaber, og i den nordiske mytologi hører vi bl.a. om Gudinden Yduns æbler. Ydun er ungdommens gudinde, og hun vogter de fortryllede æbler, der holder alle aserne unge til evig tid.

På vikingegården har man også glæde af vilde æbler. De kan selvfølgelig spises rå som de er, men Frida bruger dem også i sin madlavning, hvor de leverer syre og friskhed i både salte og søde retter.

Fremgangsmåde

Lav en æblemos af æbler og lidt vand. Sød mosen med mjød eller honning.

Bland rugbrød, havregryn og nødder.

Honning og smør kommes i en gryde eller på en pande, hvor det skal koge ca. 10 min. til det er en gylden, karamelagtig masse. Pas på: Det bliver meget varmt og koger op. Tilsæt rugbrødsblandingen og rist den ved middelvarme 5-10 min. Hæld den færdigristede blanding over på en tallerken og lad den køle helt af.

Hak den afkølede rugbrødsblanding. Pisk fløden til skum.

Anret i små skåle eller på tallerkner. Først en portion æblemos, så ristet rugbrødsblanding og til sidst en god skefuld flødeskum

Ingredienser

4 Personer
  • 500 g æbler
  • 1-2 spsk vand
  • Evt. lidt mjød eller 2-3 spsk honning
  • 2,5 dl piskefløde
  • 4 skiver tørt rugbrød, smuldret
  • 1 håndfuld havregryn
  • 1 håndfuld hasselnødder, hakket
  • 70 g smør
  • 70 g honning

Man kan naturligvis vælge at søde sin æblemos med moderne tids sukker.

Vær opmærksom på den kogende honning og smør. Det bliver meget varmt!