I anledning af Ribes 1300 års jubilæum i 2010, blev Tinghusets mure udsmykket med en godt 20 meter lang billedfrise skabt af kunstneren Trine Theut. Kalkmaleriet fortæller den meget spændende historie om grundlæggelsen af Danmarks ældste by, Ribe. Fra år 710, hvor frisiske købmænd blev fordrevet fra vadestedet ved Ribe Å og frem til ca. år 800, hvor de første byhuse var blevet opført.
Malingen, der er brugt til vægudsmykningen, er præcis som i vikingetiden
blevet fremstillet af jordpigmenter med kalk som bindemiddel.
I vikingetiden havde man tradition for at fastholde sagn og store begivenheder i digtning og på billedfriser. Billederne kunne være broderede, vævede, udskåret i træ, hugget i sten eller malet på de lerklinede vægge. Sagaerne fortæller, at husenes vægge kunne være behængt med billedtæpper med motiver fra sagn og historier. I Laksdøla saga beskrives nogle udskårne og malede vægbilleder af berømte heltesagn i et såkaldt ”ildhus” fra ca. år 983. I Snorris Eddasagn beskrives samme billeder fra Laksdølasagaen fra ca. år 983. Bayeux-tapetet er en af de mest betydningsfulde arkæologiske billedkilder til vikingetiden og en konkret historisk begivenhed.
Man kan kalde billedfortællingerne for ’vikingetidens tegneserier’. Billeder var vigtige for datidens mennesker, og måske endda vigtigere end tekst. I den nordiske kultur fungerede billeder ofte som en form for komprimerede tekster, men tydningen af dem krævede dog, at man i forvejen havde kendskab til baggrundshistorien.