Befæstning af Ribe
I sidste halvdel af 900-tallet kom det til kamp ved grænsen mod syd, og Blåtand mistede for en tid kontrollen over Dannevirke og Hedeby til tyskerne. Da ser han det tilsyneladende nødvendigt at befæste og sikre Ribe, som var en stor indtægtskilde. Der er aldrig blevet bygget en ringborg ved Ribe, men den halvcirculære bygrøft mod øst blev udbygget til en regulær voldgrav, der var 8 m bred og 1 m dyb. På indersiden af graven var en 6 m bred og 2 m høj vold. De arkæologiske spor tyder på samme byggeteknik, som anvendtes ved Dannevirke.
Ribe var en guldrandet forretning, og der har formodentligt været behov for krigsførelse i det urolige 800-tal, hvor også skandinaverne foretog rigtig mange togter. En arkæologisk udgravning fra 2014 få meter nord for banegården i Ribe vidner om krigsførelse i Ribe. Der blev nemlig fundet en ryttergrav med en fuldt udrustet stridshest.
Ringborge i Danmark
Indtil nu er der fundet fem perfekt cirkulære ringborge i Danmark. Ringborgene var fæstningsanlæg, som blev bygget under Harald Blåtand mellem ca. år 974 og 981. Det var en tid præget af en usædvanlig udenrigspolitisk situation. En ny magt voksede frem i Centraleuropa, og det har formodentligt været afgørende for, at Harald Blåtand erklærede Danerne kristne, bl.a. for at undgå at blive næste mål for krige. Krigstruslen fra syd gjorde samtidig riget sårbart mod angreb fra Norge og Sverige, og det kan være grunden til ringborgenes placering.
Ringborgene har sidst i det 10. århundrede været et markant syn i det kulturelle landskab og en tydelig manifestation af kongens magt og indflydelse. Ud over ringborgene kendes ingen store befæstninger i Danmark, bortset fra byvolde omkring Hedeby, Ribe og Aarhus.
Ringvolden på Ribe VikingeCenter er 65 m i diameter og er dermed næsten halv så stor som Trelleborg på Sjælland. Danmarks største ringborg er Aggersborg i Nordjylland, som har en diameter på ca. 240 m. Danmarks fem ringborge blev i 2023 optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.
Ringborgen på Ribe VikingeCenter
Volden blev anlagt på centret i 2015, og i slutningen af 2022 påbegyndte vi byggeriet* af fire huse, et gårdhus, en portindgang og palisade. Byggeriet forventes afsluttet i 2025, og i centrets åbningstid kan man som gæst opleve håndværkerne arbejde. Ringborgen er ramme om en række aktiviteter som f.eks. bueskydning og krigertræning, ligesom vi ønsker at give vores gæster et indblik i vikingetidens imponerende konstruktions- og byggemetoder.
Men Ringborgen er også et projekt med et markant socialt aspekt, hvor det lokale netværk omkring Ribe VikingeCenter er i fokus. Byggeriet sker således i et samarbejde mellem centrets håndværkere og lokale frivillige, og målet med Ringborgen er også at skabe forbedrede faciliteter for de frivillige samt nye fritidstilbud og fællesskaber for lokale børn, unge og voksne.
* Projekt Ringborgen - aktive frivillige i stærke fællesskaber nyder støtte af Esbjerg Kommune, Nordea-fonden, Johan Hoffmann Fonden, Norlys Vækstpulje, Lokale og Anlægsfonden samt Kulturklubben Ribe.