Ny viden om kristendommens indførelse i Danmark
Udgravningerne omkring Ribe Domkirke i perioden 2008-2013 har tilført danmarkshistorien ny viden om den tidlige kristendom. Der er bl.a. fundet kristne grave fra det 9. århundrede, og analyser viser, at de døde var opvokset lokalt. Der er altså tale om kristne danskere mindst 100 år før, at Harald Blåtand ifølge Jellingstenen kristnede danerne.
Fra hedenskab til kristendom
Ribe-vikingernes tætte handelskontakt til Dorestad ved Rhinens udmunding i Holland og området langs Rhinen betød, at mange havde et godt kendskab til kristne mennesker og kristendommen. Blandt de fremmede handelsfolk, der kom til byen, har der uden tvivl også været mange kristne, som gerne ville udøve deres tro i en kirke og mødes med ligesindede. Nogle købmænd ville slet ikke handle med hedninge, så der har været flere gode grunde til, at den danske kong Horik midt i 800-tallet tillod den kristne biskop og missionær Ansgar at opføre kirker i de største handelsbyer. Først i Hedeby og ca. 10 år senere i Ribe.
De allerfleste mennesker tog stadig udgangspunkt i den nordiske tro og gudeverdenen med Odin og Thor i spidsen. Arkæologerne anslår dog ud fra antallet af kristne grave, at der i Ribe og det omkringliggende land har været en kristen menighed på op til flere tusinde. Gravpladsens omfang peger også på, at kirken i Ribe sandsynligvis har været dåbs- og hovedkirke for et meget stort landområde, måske hele Jylland.
Sporene af den kirke, som Ansgar fik lov at opføre i år 855, ligger sandsynligvis gemt under den nuværende Ribe Domkirke.
Rekonstruktion af Ansgar Kirke
Skønt der ikke er konkrete spor af kirken at gå efter, findes der tilstrækkelig generel viden om kirkebyggeri i det 9. århundrede til, at Ribe VikingeCenter har kunnet give et kvalificeret bud på en rekonstruktion af Ansgar Kirke år 860.
Størrelse og konstruktion af kirken er baseret på et fund i Tostedt nær Hamburg, hvor Ansgar var Biskop. Kirkens udsmykning er udført i typiske stilarter for datiden.
Kirkens udvendige udskæringer tager udgangspunkt i vikingetidens stilarter, som er udtrykt på fundne smykker og beslag. Den indvendige udsmykning har et mere kristent udseende og er hentet fra sydeuropæiske stilarter. Læs mere om de farverige vægmalerier i Ansgar Kirke.
Ansgar Kirke blev indviet i maj 2018. Se vores dokumentar om opførelsen af Ansgar Kirke her:
Kirkeklokken
Klokken i Ansgar Kirke er en kopi af Hedeby-klokken, som i 1978 blev fundet på bunden af Hedeby Nor ud for den gamle vikingelandsby. Den er dateret til 900-tallet og er dermed den ældste kirkeklokke fundet i Nordeuropa. Om den er faldet over bord under transporten, eller om den med fortsæt er kastet i vandet, ved vi ikke. Vi ved heller ikke, hvilken kirke, den var tiltænkt, men i midten af 800-tallet fik Ansgar kongens tilladelse til at opføre kirker i Hedeby og Ribe samt ringe med klokke. Fundet af Hedeby-klokken fortæller noget om, hvordan man praktiserede kristendommen allerede ganske tidligt i introduktionen af den nye tro, f.eks. at man lod kirker forsyne med klokker og har ringet ind til gudstjeneste.
Klokken i Ansgar Kirke blev støbt på Vikingemuseet Hedeby, hvor den originale klokke er udstillet. De frivillige, som var involveret i opgaven, bragte efterfølgende klokken til Ribe med kærre og vikingeskib. Se vores dokumentar om kirkeklokkens rejse her: