Om Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter er et oplevelsescenter, der rekonstruerer og iscenesætter vikingetidens Ribe. Målet er, at de besøgende kan føle sig hensat til en svunden tid og gennem interaktion med vikingerne blive klogere på en era, der var særdeles skelsættende for dansk kultur.

Fortidens historier skal fortælles

Hele Danmark er rig på arkæologiske levn fra vikingetiden. Som Nordens ældste by er Ribe dog i en helt særlig, international klasse. Vikingetidens markedsplads, der bugner af titusindvis af fund, beretter detaljeret om specialiseret håndværk og handel med store dele af Nordvesteuropa og Skandinavien. Byens arkæologi vidner om grundlæggelsen omkring år 700 samt udviklingen gennem vikingetiden, hvor den ældste markedsplads suppleres med forsvarsanlæg og én af de ældste kirker i Norden fra midten af 800-årene. Omkring byen findes en lang række landsbyer og gravpladser, men særligt gården ved Gl. Hviding, ca. 9 km sydvest for Ribe og tæt ud til Vadehavet, bidrager til fortællingen om byens liv, og det liv, der udspandt sig i det altovervejende agrare samfund.

Ribe VikingeCenter blev etableret i 1992 på baggrund af Ribes historie og de arkæologiske beviser. Formålet var - og er fortsat - at rekonstruere og levendegøre miljøer fra vikingetidens Ripa.

Vi gør vikingetiden til en håndgribelig størrelse, der kan opleves med alle sanser.

Rekonstruktion og eksperimentel arkæologi

På et 12 ha stort område kan Ribe VikingeCenter i dag fremvise en række vikingemiljøer, der samlet præsenterer et næsten fuldkomment billede af livet i vikingetidens Danmark, fra år 700 til 1000 e.Kr. Det er et scenarie, der ikke kan opleves andre steder i landet.

De rekonstruerede miljøer er:

  • Markedspladsen med tætliggende værkstedsparceller og produktionsbygninger (år 700-900). Markedspladsen viser det allerældste Ribe, hvor folk fra nær og fjern handlede, og håndværkere havde værksteder og slog sig ned permanent.
  • Ripa Havn (750-850). Havnen var et vigtigt knudepunkt for byens handelsforbindelser i den store verden og katalysatoren for Ribes udvikling til driftig havneby. Ved molerne ligger tre både af en størrelse, der kunne fragte varer på åen mellem havnen og større skibe, der lå for anker i Vadehavet.
  • Ripa By med huse, haver og plankeveje (750-850). Byen giver et indtryk af vikingetidens byliv. Blandt byhusene er et langhus, hvor væggene er prydet med et 20 m langt kalkmaleri.
  • Ansgar Kirke med gravplads (850-950). Kirken er et bud på, hvordan den kirke, som biskop Ansgar fik tilladelse til at bygge i Ribe i midten af 800-tallet, kunne have set ud. Kirkens vægge er udsmykket med 50 vægmalerier i karolingisk stil.
  • Ringborgen (900-årene). Anlægget er under opførelse, og der bygges port, palisade og garnisionshuse til formidling af ringborgenes byggestil og håndværk.
  • Hvidinggården med bygninger, haver og dyr (ca. 980). Gårdanlægget er centrum for formidling af vikingetidens landbrug.

Ribe VikingeCenter samarbejder med en lang række fagfolk og institutioner indenfor både praksis og teori. Vi konsulterer f.eks. arkæologer og anerkendte håndværkere for ekspertviden, når vi anlægger, opfører og formidler vores fælles kulturarv. Vi afprøver også arkæologiske teorier gennem eksperimentel arkæologi i de rekonstruerede miljøer, og når de opnåede resultater kombineres med forskernes teoretiske viden, står vi med en bedre helhedsforståelse af fortiden.

Vi supplerer det museale arbejde med en levende, taktil formidling, der kompletterer de fundne genstande.

Levende formidling

Ribe VikingeCenter er ikke en udgravning eller et museum. Ribe VikingeCenter er et oplevelsescenter med rekonstruktioner, levendegørelse og publikumsaktiviteter, hvor gæsten opfordres til at være opsøgende og undersøgende.

De arkæologiske spor efter stolpehuller, ildsteder og forhistoriske håndværk ligger gemt dybt nede i kulturlagene under vores fødder spredte steder i Ribe og omegn. Det er de færreste, der ud fra dem kan forestille sig duftene og lydene af familieliv i storbondens hal, svedperlerne på glasperlemagerens pande, som han sidder der i mørket og arbejder ved sin 1100 grader varme ovn, eller den oversete træl, der må knokle længst, spise mindst og se sig frataget ethvert håb om et frit liv.

Alle disse skæbner og hverdagshistorier får liv i Vikingernes Ripa på Ribe VikingeCenter, som er 'befolket' af formidlere og frivillige folk. De har hver deres rolle og stemme i den store fortælling samtidig med, at de interagerer med hinanden og miljøerne. Når vi sætter ansigt på eksempelvis træsmeden i Ripa og giver ham en personlig fortælling med alt fra overvejelser og drømme til ængstelser, giver vi også gæsten anledning til at opdage, forstå og perspektivere en forgangen tid i forhold til nutiden. Kombinationen af viden formidlet gennem rekonstruktion og levendegørelse betyder, at vi når et bredt publikum.

I Ripa er der ikke glas mellem gæsten og oplevelsen.

Medarbejdere og frivillige

Ribe VikingeCenter har siden etableringen taget et socialt ansvar og omfavnet en mangfoldig skare af flexansatte, praktikanter, borgere i arbejdsprøvning, unge fra produktionsskolen Lustrupholm, som siden blev til FGU Vest, med hvem vi fortsat samarbejder. Formidlerne på centret er en broget flok med akademisk, pædagogisk og håndværksmæssig baggrund og alle med fortællehjertet på rette sted.

Og så er der de frivillige, som på årsbasis tæller godt 1000 personer. Mange af dem har selv fundet vej ind i vikingeuniverset ved først at være gæster. De har en kærlighed til historien, nyder sammenholdet med de øvrige aktører og tager ejerskab for Centret.

De frivilliges engagement er kostbar for Ribe VikingeCenter. De hjælper os ved byggeri, fremstilling af udstyr, vedligehold, eventafvikling og formidling. De yder samlet set en kæmpe indsats for driften af Ribe VikingeCenter og vores 12 ha område med 25 historiske bygninger og 3 vikingebåde. De er med til at vedligeholde 3000 m pilehegn og knap 200 håndsyede dragter med udstyr. De frivillige deltager i afviklingen af 12 store events i løbet af sæsonen foruden et fast dagligt aktivitetsprogram. Byggeri og vedligehold foregår hele sommersæsonen som en del af formidlingen.

Vi arbejder også proaktivt med næste generation af frivillige vikinger og tilbyder fritidsaktiviteter for børn og unge. De går til Viking, og de går til Gøgl på Ribe VikingeCenter.

Nye tiltag

Ribe VikingeCenter er en erhvervsdrivende fond, hvor et eventuelt overskud går til udvikling af Centret. Og det er netop en prioriteret ambition for os at være i konstant udvikling og vedblive at være et interessant og spændende sted at besøge og arbejde. Derfor bygger vi, forbedrer vikingemiljøerne, introducerer nye aktiviteter og events, udvikler undervisningstilbud, fritidstilbud og meget mere. Vores gæster og samarbejdspartnere skal vide og opleve, at vi ikke står stille, og udvikling er også meget vigtig for engageringen og fastholdelsen af medarbejdere og frivillige. Det betyder alt for fællesskabsånden og holder os på tæerne.