Æbleflæsk på spid

Æbler, løg og flæsk var råvarer, som vikingerne helt sikkert havde, men om de lige netop spiste æbleflæsk, som vi kender det, ved ingen.

Vilde æbler og løg fra haven kunne opbevares på et køligt, mørkt og frostfrit sted, så forrådet kunne række vinteren over. Efteråret var slagtetid, og også kødet skulle strække længst muligt og blev konserveret ved tørring, røgning, saltning og syrning. Når det var vintersolhverv, og der skulle 'drikkes Jól', blev der sikkert gjort et godt indhug i forrådet.

I dag forbinder vi især æbleflæsk med jul, men det smager faktisk godt hele året. Prøv at lave denne variant på grillen:

Fremgangsmåde

Sæt i alt to halve æbler, to halve løg og to skiver flæsk på hvert grillspid.

Læg spiddene på grillen eller steg dem over bål ved indirekte varme i 15-20 min.
Drej spiddene jævnligt og pensl med smeltet kryddersmør.

En kryddersmør rørt af:
Smeltet smør
Hakket timian
Hakket sar

Ingredienser

2 Personer
  • 4 syrlige æbler, halveret
  • 4 løg, halveret
  • 8 skiver røget flæsk
  • 4 grillspid
  • Salt

Man kan erstatte sar med moderne rosmarin

Tilbered spiddene med flæsk, æbler og løg ved indirekte varme