Æbleflæsk

De faldne krigere i Valhal, einherjerne, får hver dag serveret nyslagtet, kogt svinekød fra galten Særimner. Og hver aften bliver grisen hel og levende igen, og den er altså et evigt festmåltid for Odins krigere.

Kombinationen af æbler, flæsk og løg går langt tilbage i den danske madhistorie og findes bl.a. i den første danske, trykte kogebog fra 1616. Om vikingerne spiste flæsk med æbler, ved vi ikke, men der er ingen tvivl om, at de havde begge dele til rådighed og i øvrigt var glade for svinekød. Ved mange udgravninger er gjort fund af netop knogler fra svin.

Fremgangsmåde

Smelt smørret på en pande og steg flæskeskiverne gyldne. Drys med salt. Tag flæsket af panden.

Tilsæt timian til fedtet på panden og svits løgene et par minutter. Tilsæt så æblebådene til panden og rør rundt af og til. Lad æblerne stege med til de har den ønskede konsistens, ca. 10-15 min.

Tilsæt honning og salt og glasér løg og æbler under omrøring. Pas på, at honningen ikke brænder.

Server æbler og flæsk straks og gerne
med rugbrød til

Ingredienser

2 Personer
  • 4 syrlige æbler, skåret i både
  • 2 løg, grofthakket
  • 8 skiver røget flæsk
  • Smør
  • 4 kviste frisk timian
  • 2 tsk tørret timian
  • 1 god spsk honning
  • Salt