Plankelaks

Planket fisk og kød er en rigtig nem metode at tilberede et måltid i det fri uden at skulle medbringe tungt kogegrej. Alt man skal bruge, er et bål, en ren planke/flækket stykke træ og nogle trænagler. Det er dog vigtigt, at planken man anvender, ikke er af fyrretræ, da harpiksen vil sive ud og ødelægge kødet.

I denne opskrift anvender vi laks, ramsløg og forårsløg, men man kan nemt udskifte ingredienserne med andre kødtyper og krydderier. Fladfisk med frisk timian, makrel med sar og tangsalt eller kylling med merian er bare tre eksempler på gode plankeretter.

Fremgangsmåde

Tænd et bål. Læg gerne planken i vand. Det forhindrer, at bålet ikke så let får fat i
træet under tilberedningen.

Læg laksesiden på planken med skindsiden ned. Krydr med salt, løg og urter.
Fastgør fisken til planken med nagler og snor.

Placer planken ca. 30-40 cm fra bålet, så den tilberedes ved indirekte varme. Vend planken jævnligt.

Smelt smørret og tilsæt løg og urter. Dryp laksen med smørret i løbet af tilberedningstiden.

Laksen bør være færdigstegt i løbet af 20-30 min. og have gyldne, sprøde kanter og en saftig kerne.

Ingredienser

4 Personer
  • 1 (min. 500g) lakseside med skind
  • Salt
  • Ramsløg, fintsnittet
  • Forårsløg, fintsnittet
  • 100 g smør
  • 1 planke (ikke fyrtræ) med min. 2 huller
  • Trænagler
  • Natursnor