Sydegrube / grubeovn

Sydegrube / grubeovn

En sydegrube eller grubeovn er en form for jordovn, og dem er der fundet mange af fra vikingetiden. Når man skal fremstille en sydegube, graves et hul på 1 m i diameter og 0,5 m i dybden. Græstørvene fra hullet samt en tilsvarende mængde skal senere bruges til at tildække 'ovnen' med.

Der lægges håndstore sten ned i hullet og op ad siderne, så tæt som muligt. Undlad at bruge flintsten, da de kan springe ved opvarmning.

Herefter tændes der et bål i bunden af gruben. Der skal bruges en hel del brænde, mindst et par store kurvfulde. Når der er godt gang i bålet, kommes der flere håndstore sten på ilden. Efter et par timer skulle der gerne være godt med gløder, og stenene skulle være godt opvarmede. Men inden da skal kødet gøres klart.

Kødet kan f.eks. være en udbenet lammekølle. Grisekød, kalvekød eller fjerkræ kan også bruges. Kødstykkerne gnides med salt, og der kommes årstidens grønne urter på.

Kød og urter pakkes godt ind i skyllede skræppeblade, burreblade, vejbred, roeblade e.l., som bindes til med lindebast.

Når stenene er hvidglødende, og de hvæser af én, når man spytter på dem, er det tid til at skrabe de øverste sten og gløderne ud til siderne.

Kødpakkerne lægges ned over de glohede sten i bunden, der først er dækket med rigeligt af vådt græs. Nu skal man arbejde lidt hurtigt, for at stenene ikke mister for megen varme. Stenene vippes ind over kødpakkerne, så de dækkes helt.

Nu lægges græstørvene over. Det første lag skal ligge med græssiden ned mod pakkerne. Derefter et lag med græssiden opad. Allerede på dette tidspunkt kan man på grund af den høje varme høre saften i kødet syde, heraf navnet Sydegrube.

Efter 1,5 til 2 timer kan kødpakkerne tages op. Der beregnes 0,5 time + 1 time pr. kg kød i stegetid. De brændte blade fjernes, og den duftende og møre steg er lige til at skære ud og spise.

Temperaturen i denne form for ovn kan komme op på ca. 200 grader. Stegetiden for kødpakkerne vil være ca. 0,5 time længere end i en moderne ovn. Da temperaturen kommer så højt op, dræbes jordbakterierne.