Ølmarineret gris

Ølmarineret gris

På vikingegården på Ribe VikingeCenter holder man køer, får, heste, grise, høns og gæs, men det er egentlig ikke kød, som kosten består allermest af.

Køer, får og heste var brugsdyr og leverede mælk, uld, tjente som arbejdskraft og transportmiddel. Derfor kunne dyrene dårligt undværes, og det var sjældent, man slagtede en ko eller en hest. Men når det skete, udnyttede man alt, herunder knogler, skind og horn.

Grisen var det eneste dyr, som bonden holdt for kødets skyld, og folk spiste meget gerne svinekød. Det var typisk i efteråret, at der blev slagtet grise og lam. Udfordringen bestod så i at konservere kødet, så man havde kød over en længere periode. En hanekylling i ny og næ samt en gås til Jul var også velkommen i gryden, ligesom man havde adgang til fisk og skaldyr i Vadehavet.

Opskrift til 4 personer:

1 stykke nakkefilet, ca. 1 kg
600 ml godt stærkt øl
3 fed hvidløg i skiver
3 teskefulde hakket frisk timian
3 teskefulde hakket frisk sar (eller rosmarin, hvis man ikke kan opdrive sar)
2 finthakkede løg

Bland løg, urter samt øl og lad kødet marinere i det i 12-24 timer. Herefter grilles kødet ved indirekte varme i ca. 2 timer. Man kan også vælge at stege kødet i en almindelig ovn. Vend jævnligt kødet og pensl med ølmarinaden.

Den færdigstegte nakkefilet skæres i skiver og serveres varmt med f.eks. en kålsalat, spinat og friskost.

Velbekomme!