Saftig steg bagt i ler

Saftig steg bagt i ler

For English please go here.

Svin, okse, lam, fjerkræ eller fisk. Man kan pakke alle typer kød ind i ler og tilberede det direkte i gløderne. Stegen passer stort set sig selv. Man skal bare passe gløderne og holde øje med stegetiden. Resultatet bliver saftigt og fuld af god smag.

Man kan bruge dekorationsler, men hvis man slet ikke kan få fingrene i ler, så er en moderne saltdej et godt alternativ. I vikingetiden, hvor salt var en luksusvare, ville man helt sikkert ikke have saltindbagt sin steg. Til gengæld var ler lige ved hånden.

De første par gange, man laver denne ret, er det en god idé at vælge et stykke kød med en del fedt, da det giver en saftig og mør steg også selv om, at kødet måske får lidt for længe i gløderne. Hvis man vælger at tilberede en hel kylling, kan man med fordel lægge en glohed sten ind i kyllingen, inden den pakkes ind i kål og ler. Det sikrer, at kyllingen bliver gennemtilberedt. Prøv også at tilberede grøntsager som knoldselleri og andre rodfrugter enten bagt i ler, saltdejl eller direkte i gløderne.

Saftig steg bagt i ler (4 personer)

1,5 kg nakkefilet
Ca. 10 kålblade
3 fed hvidløg
5 kviste frisk timian
2 tsk merian
2 tsk groft salt
Ler og natursnor

Video: Se her, hvordan I laver Saftig steg bagt i ler

Start med at lave et godt og stort glødebål.

Rids stegen og gnid den med salt, hakket hvidløg og urter. Her bruger vi timian og merian, men man kan variere og anvende sine favoriturter.

Læg stegen på nogle kålblade og pak kødet godt ind, før der bindes med natursnor. Når intet af kødet længere er synligt pakkes leret omkring kødet. Hele stegen skal dækkes af ler. Laget skal være min. 2 cm tykt.

Lav nu en hulning i midten af gløderne, som passer til lerklumpens størrelse og læg forsigtigt stegen ned i glødehullet. Pak gløderne omkring stegen og læg nogle ovenpå. Læg dernæst pindebrænde omkring og oven på stegen. Gløderne vil antænde brændet, og snart brænder et bål omkring stegen.  

Stegen skal bage godt en time. Til sidst vil leret være helt krakeleret. Fjern leret, løft stegen op på et skærebræt og fjern kålbladene. Lad stegen hvile ca. 20 min. inden servering.

Hertil kan man f.eks. servere glaserede rødder og fladbrød.

Velbekomme!