Hybenhonning

Hybenhonning

Her langs Vadehavskysten vokser masser af hyben. Busken trives i et køligt klima som i Danmark, og det øger bærrenes indhold af C-vitamin. Hyben hører til i kategorien Superfood, fordi det er propfuldt af vitaminer, fibre og næringsstoffer. Koncentrationen af C-vitamin i et hybenbær er faktisk langt højere end i en citrusfrugt.

"Hunderosen" (Rosa canina) er naturligt forekommende i Danmark og blev også anvendt af vikingerne. Den mest udbredte hyben-art ved Vadehavskysten er "Rynket rose", som blev indført i 1800-tallet fra Asien.

At lave marmelade er en måde at konservere frugt og bær på, men syltetøj og marmelade er faktisk et relativt moderne påhit, der kom med udbredelsen af støbejernskomfuret. Vikingerne kunne bruge den kostbare honning, når de skulle konservere frugt og bær til vinteren, og her er et eksempel på hybenhonning, der er rigtig god til f.eks. pandekager, på et stykke brød eller i the.

400 g honning
Udkernede, tørrede hyben eller udkernede, friske hyben

Honningen smeltes i en gryde over svag varme.

Hvis du bruger tørrrede hyben: Tilsæt dem til den varme honning og lad blandingen simre i ca. 15-20 minutter.

Hvis du anvender friske hyben: Hak bærrene og tilsæt dem til den varme honning. Blandingen skal simre i ca. 10 minutter.

Lad hybenhonningen afkøle lidt og kom den så i en skål, bøtte eller glas.

Velbekomme!

 

Opskriften er en del af projektet "Vadehavet - Vikingernes hjem og spisekammer", som støttes af Kulturregion Vadehavet.