Honning og havtorn creme

Honning og havtorn creme

Langs vadehavskysten (og i andre kystnære områder) vokser havtornbusken, og det er nu, bærrene skal høstes, før fuglene spiser dem alle.

Bærrene er ret vanskelige at plukke pga. buskens torne, men det er besværet værd. De små gule-orange bær er fulde af vitaminer og gode fedtsyrer. I et lille bær er der flere C-vitaminer end i en hel appelsin! Havtorn er meget sure, og syrligheden hilses velkommen i det nordiske køkken, hvor citrusfrugter ikke hører hjemme. Man kan fryse sine havtornbær, og det vil mildne smagen.

Havtorn på frost kan købes i supermarkeder, ligesom vi i dag kan købe havtorneddike, havtornpulver, tørrede havtorn, havtornsaft og meget mere.

Frida bruger selvfølgelig også havtorn i sit køkken, og her deler hun opskriften på en sød-syrlig honning og havtorn creme, som er helt forrygende til søde retter. Cremen bliver allerbedst, hvis den opbevares køligt til næste dag og piskes op til en blød, lysgul creme. Meget vanedannende!

½ kop fløde
½ kop honning
100 g havtornbær

Se vores instruktionsvideo: Sådan laver du honning og havtorn creme.

Fløde og honning blandes i en gryde. Tilsæt havtornbær og lad blandingen koge ca. 15-20 minutter. Pas på det ikke koger over!

Cremen afkøles og kan nydes til pandekager eller f.eks. moderne kage og is.

Hvis man er standhaftig, kan man stille cremen på køl indtil næste dag. Så tykner den og kan piskes op (evt. med elektrisk mixer) til en silkeblød creme.

Velbekomme!

1 kop = 200 ml

 

Opskriften er en del af projektet "Vadehavet - Vikingernes hjem og spisekammer", som støttes af Kulturregion Vadehavet.