Æbleskiver

Æbleskiver

Æbleskiver har i mange hundrede år været en del af det danske køkken, men det er først i 1800-tallet, at de runde lækkerbiskner fik tilknytning til julen, og det var ikke usædvanligt, at tjenestefolkene på gårdene fik deres julegave i form af æbleskiver og pebernødder. I middelalderen dyppede man skiver af æble i dej og stegte dem i smør eller fedt på panden. Det var såkaldte flydende æbleskiver. I kogebogslitteraturen kan man følge æbleskivens udvikling: Den flydende æbleskive bliver til en lille kuglerund pandebagt kage med lidt æblekompot eller et stykke æble i midten, og nu er æblet helt forsvundet i de æbleskiver, vi nyder i dag.

Prøv denne opskrift og oplev, hvordan den oprindelige æbleskive smagte.

Opskrift til 2-3 personer

2 kop rugmel
½ kop hvedemel
1 tsk salt
1 kop kærnemælk
1 kop øl
1 stor teskefuld honning (eller lidt moderne sukker)
2 æg
2 syrlige æbler
100 g svinefedt (eller palmin eller smør)

Se instruktionsvideo: Æbleskiver

Bland rugmel, hvedemel og salt. Tilsæt det meste af kærnemælken og øllet og pisk godt. Pisk honningen ud i dejen og tilsæt derefter æggene. Dejen skal have konsistens af en lidt tyk pandekagedej. Juster evt. med resten af kærnemælken. Lad dejen hvile mens æblerne klargøres.

Skær æblerne i ½ cm tykke skiver og fjern kærnehuset. Æbleskiverne duppes tørre og dyppes derefter i dejen.

Opvarm svinefedtet på en pande og steg æbleskiverne ca. 3-4 minutter på hver side indtil de er gyldne og sprøde. Alternativt kan man vælge at koge/friturestege æbleskiverne.

Server æbleskiverne varme med honning, marmelade eller flormelis.

Velbekomme!

 

1 kop = 200 ml.