Æbleflæsk på spid

Æbleflæsk på spid

Æbler, løg og flæsk var råvarer, som vikingerne helt sikkert havde, men om de lige netop spiste æbleflæsk, som vi kender det, ved ingen.

Vilde æbler og løg fra haven kunne opbevares på et køligt, mørkt og frostfrit sted, så forrådet kunne række vinteren over. Efteråret var slagtetid, og også kødet skulle strække længst muligt og blev konserveret ved tørring, røgning, saltning og syrning. Når det var vintersolhverv, og der skulle 'drikkes Jól', blev der sikkert gjort et godt indhug i forrådet.

I dag forbinder vi især æbleflæsk med jul, men det smager faktisk godt hele året. Prøv at lave denne variant på grillen:

Opskrift til 4 spid:

4 æbler, halveres
4 løg, halveres
8 skiver flæsk, drysset med salt
4 grillspid

Kryddersmør:
Smeltet smør
Hakket timian
Hakket sar (eller rosmarin)

På hvert grillspid sættes i alt to halve æbler, to halve løg og 2 skiver flæsk. Læg spiddene på grillen eller steg dem over bål ved indirekte varme i 15-20 minuter. Husk jævnligt at dreje spiddene og pensl med kryddersmør.

Klik her for en instruktionsvideo til Æbleflæsk på spid.

Velbekomme!