Vikingemad til alle tider

- fra fadebur til havegrill

Grød, grød og grød? Nej da...

Ribe VikingeCenter sætter fokus på vikingernes råvarer, madtraditioner og kogeteknikker, og vi gør samtidig op med forestillingen om, at vikingemad skulle være besværligt, kedeligt og karakterløst.

Ingen ved ganske vist, hvordan vikingernes mad smagte, eftersom der ikke er bevaret opskrifter fra den tid. Arkæologiske udgravninger giver os dog et godt billede af, hvilke råvarer der var tilgængelige i vikingetiden. Sådan står vi i dag med en lang historisk og sæsonbetonet råvareliste, for årstiderne og den nære, vilde natur spillede helt sikkert en rolle. Alligevel er der ikke noget, der entydigt peger på, at vikingernes kost altid bestod af grød, ærter og tørret fisk.

Nordisk og bæredygtigt

Moderne begreber som bæredygtighed og korrekt kostsammensætning kendte vikingerne ikke til. For dem hang mad direkte sammen med overlevelse og sikring af fremtidige generationers sundhed. Hvis ikke man forstod at anvende årstidens lokale råvarer, mindske madspil og konservere sine madvarer, overlevede man ikke længe. Vi må derfor formode, at vikingetidens kogekoner var mestre i at anvende naturens ressourcer og få simple råvarer til at strække til mange måltider. Den tankegang er i høj grad oppe i tiden i dag, og i det moderne køkken kan vi derfor lære meget af vikingetidens kogekunst.

Lad os lave mad sammen!

Vi ved, at tiden i hverdagen ofte er for knap til at lave mad sammen, men når det sker, kan vi opleve et vildt fællesskab, en glæde, og det behøver overhovedet ikke være kompliceret.

Saml familien eller nogle venner, byg et bål eller tænd op i havegrillen. Tag nogle enkelte råvarer, fordel opgaverne, samarbejd om måltidet og glæd jer til at spise sammen. Der må spildes, eksperimenteres og der skal hygges. Alle kan være med, små som store.

Video: Bålmad for moderne vikinger

Hent inspiration i vores opskrifter

Brug linket nedenfor til opskrifter på velsmagende retter inspireret af vikingetiden.

Projekt 'Vikingemad til alle tider'

Projektet 'Vikingemad til alle tider - fra fadebur til havegrill' er et fireårigt formidlingsprojekt (2019-2022) på Ribe VikingeCenter, som støttes af Region Syddanmark. Undervisningsforløbet 'Vadehavet - Vikingernes hjem og spisekammer' er udviklet i samarbejde med Kulturregion Vadehavet.

Projektets præmis

Projektets målgruppe er den moderne børnefamilie, som vi ønsker at motivere til at lave mad sammen i det fri. Målet er at skabe en forståelse primært hos børn for råvarernes oprindelse, vores madkulturs udvikling og værdien af fællesskabet omkring madlavning og nydelse. For at lykkes med at samle den moderne børnefamilie omkring madlavningen, skal maden være spændende, tilgængelig og smage godt. Aktiviteten skal være hyggelig, og der skal være plads til, at både store og små kan deltage.

Vores opskrifter er baseret på nordiske råvarer og moderne smagssammensætninger. Alle er velkomne til at læse med, men det er ikke det strengt fagligt dokumenterede billede af vikingernes hverdagsmad, vi præsenterer. Dette vil givetvis irritere fagkyndige, som helt strikst holder sig til utvetydig fakta, men for vores projekt er præmissen som beskrevet en anden.