Slagtemad

Stegte lammetestikler

Lammetestikler
Vand til kogning
Lidt salt

Vask og fjern membranen rundt om testiklerne. Lad testiklerne simre i en jerngryde med vand og salt i 20 minutter. De dampende testikler skæres i skiver og brunes på panden 10 minutter på hver side.

Testikler smager forrygende godt. Kødet bliver efter den følgende tilberedning blød og smelter i munden som en god mørbradbøf. Velbekomme.

Efterårets lammegryde

3 løg
1 teske smør
3 fed hvidløg
1 lammekølle
2 små pastinakker
2 små persillerødder
4 store gulerødder
1 kålrabi
Lidt kvan
Lidt salt
4 kopper vand
4 kopper fløde

Løg og hvidløg svitses hurtigt i smør i en jerngryde. Skær alle de friske rodfrugter i grove tern og kom dem i gryden. Tilsæt dernæst de snittede urter. Fjern benet i lammekøllen og skær kødet i tern, som også tilsættes rodfrugterne.

Når rodfrugter, urter og kød af fået en gylden farve, hældes fløde og vand i gryden, og det hele simrer i 40 minutter. Velbekomme.

Blodpandekager

5 kopper lammeblod
5 kopper mælk
1 kop rugmel
Stødte nelliker
Stødt kanel
Timian
Lidt salt
Honning
4 æg
Svinefedt til bagning

Rugmel røres sammen med blodet i en lerkrukke. Pisk herefter mælk, honning, krydderier, salt og æg i.

Blodpandekagerne bages på en pande i fedt og sises varme. De serveres en af de første dage efter slagtningen.

Spydstegt kylling

2 hele kyllinger
Salt

Pluk og rens kyllingerne. Gnid salt godt ind i kyllingen. Bind lårerne sammen og sæt dem på et spyd. Hæng spyddet med kyllingerne over ilden i et par timer. Der skal ikke være flammer i ilden men kun gløder. Skær kyllingen i underlåg, vinge, bryst, inderfilet. 

Grillstegte ribben

Ribben fra lam
Salt

Ribbenene gnides godt ind i salt. De lægges på grillristen og steger over gløder.

Knastefedt

Spæk fra gris
Hakket løg
Salt

Sværen skæres af spækket. Spækket skæres i små tern, som svitses af i en gryde. Kom evt. en lille sjat vand ved, så det ikke brænder på. Der røres ofte i gryden. Når fedtet er smeltet, kommes de snittede løgstykker i og steger med, til de er møre. Knastefedtet smages til med salt og hældes i en lerkrukke og stivner heri.

 

1 kande = ca. 1 liter
1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.