Frugt og bær

Vikingernes vitaminer

Nødde- og honningkage med havtorn-honningcreme

Nødde- og honningkage

100 g hasselnødder
50 g æbler
½ kop honning
4 æg

Hasselnødder kommes i et hørklæde og bankes med en grydeske, indtil nødderne er findelte. Æblerne skyldes og skæres i tern.

Æbletern, nødder og honning blandes i en skål. Tilsæt æggene. Bred bladningen ud på en smurt, kold stegepande. Sæt en jerngryde hen over panden således, at gryden akkurat omslutter panden og kan fungere som et låg. Pak brænde godt rundt om gryden og tænd op for ilden i 20 minutter.

Havtorn-honningcreme

½ kop fløde
½ kop honning
100 g havtorn

Bland fløde og honning i fedtstensgryden. Lad blandingen småkoge under omrøring til den størkner. Rør havtornene i og afkøl blandingen. Fordel cremen over kagen, som også serveres med flødeskum.

Cremen kan sagtens holde sig et køligt sted i et døgn.

Blåbærpandekage med havtorn-honningcreme og flødeskum

125 g hvedemel
½ tsk salt
2 æg
1 kop mælk
1 spsk smeltet smør
125 g blåbær
6 spsk honning
50 g havtorn

Pisk mel, salt, æg og mælk godt sammen. Bland blåbær, havtorn samt smeltet honning og smør sammen til en ensartet dej. Lad dejen hvile ca. 20 min et køligt sted.

Varm panden over ilden. Tilsæt et lidt fedtstof og 2-3 spsk dej, form dejen til en lille pandekage, som bages 2-3 minutter. Tilsæt 1-2 spsk blåbær og vend pandekagen. Bag den 1 min på bagsiden. Læg pandekagen på en tallerken og hold den varm. Bag resten af pandekagerne.

Flødeskum: Lad den friskmalkede mælk stå et lunt sted natten over eller i et døgn. Skum fløden af med en grydeske. Pisk fløden indtil det bliver til flødeskum.

Havtorn-honningcreme: Se opskriften under "Nødde- og honningkage med havtorn-honningcreme". Cremen kan sagtens holde sig et køligt sted i et døgn.

Marmelade med havtorn, blåbær og hyben

500 g hele hyben
100 g havtorn
150 g blåbær
2 spsk honning
1 kop vand

Nip blomst og stilk af hyben, skær dem igennem og skrab kernerne ud. Nip stilke af havtornene. Kog hyben, havtorn og blåbær sammen med vandet i fedtstensgryden i ca. ½ time til det er mørt.

Mos blandingen med en grydeske. Tilsæt honning og kog marmeladen i ca. 5 minutter mere. Tag derefter gryden af varmen. Hvis ikke marmeladen bliver spist med det samme kan den holde sig et køligt sted i 2-3 dage.

Marmelade med æble, rønnebær og hindbær

200 g æbler
50 g rønnebær
300 g hindbær
2 spsk. honning
1 kop vand

Nip stilk af rønnebærerne. Skyl æblerne og fjern blomst, stilk og kernehus. Kog æbler, rønnebær og hindbær sammen med vandet i fedtstensgryden i ca. ½ time til det er mørt.

Mos blandingen med en grydeske. Tilsæt honning og kog marmeladen i ca. 5 minutter mere og tag gryden af varmen. Også denne marmelade kan holde sig i 2-3 dage et køligt sted.

Grød med brombær, hyben og æble tilsat mælk

200 g brombær
200 g hyben
200 g æbler
1 kop vand
1 kop mælk
2 spsk honning

Skyl æblerne og fjern blomst, stilk og kernehus. Nip blomst og stilk af hyben, skær dem igennem og skrab kernerne ud.

Kog æbler, hyben og brombær sammen med vandet i en fedtstensgryde i ca. 15 minutter. Mos grøden med en grydeske. Tilsæt honning og tag gryden af varmen. Grøden serveres med friskmalket mælk. Velbekomme.

Hyldebærsuppe med ristede brødtern og flødeskum

1 kg modne hyldebær
10 kopper vand
2 æbler
½ kop honning
Mel og vand til jævning

Klip de grove stilke fra hyldebærrene. Kog hyldebærrene i ca. 20 min. ved svag varme og si derefter bærrene fra igennem et hørklæde. Giv suppen et opkog og smag til med honning.

Skyl æblerne og fjern blomst, stilk og kernehus. Lad æblerne koge med i suppen i ca. 5 minutter - de må ikke koge ud! Jævn hyldebærsuppen med en jævning til en passende konsistens.

Hyld

Et gammelt ordsprog lyder: "Hvor hylden ikke kan gro kan mennesket ikke bo". Vikingerne mente, at hyld tiltrak alfer. Hyldetræet er alfernes hvilested. For at tiltrække alferne kan man lave en fløjte af hyld. Lyden fra en sådan fløjte vil nemlig kalde alferne til.

Tørrede bær

Stort set alle bær kan tørres. Desuden kan også frugt og svampe med fordel tørres og gemmes til den lange kolde vinter. Tørring af bær kan foregå i tør blæst, i eftervarmen fra ovnen eller i en kurv ved siden af ilden på ildstedet.

I tørrede bær koncentreres såvel smagsstoffer som sukker, og det giver en helt fantastisk smag. Alt efter hvor meget man tørrer sine bær, kan de bruges i mad, salater eller som det dejligste slik, der indeholder masser af naturlige vitaminer og mineraler.

Hyben

Rens frugterne og skær dem i halve. Sæt de halve hyben på en snor og spænd den hen over ildstedet hvor det er varmt, tørt og luftigt. De er tørre når de er skrumpet ind og er seje. Ryst frugterne i en barkspand med låg. På den måde falder kernerne ud og lægger sig i bunden.

De tørrede hyben kan bruges til te, saft eller blødes op i vand til suppe eller med lidt mindre vand til en mos, der blandes op med flødeskum og lidt honning. Hyben kan også bruges som et alternativt vanddrivende middel, mod nyregrus og blæresten, ved betændelse i nyrer og nyrebækken eller blære samt ved nogle stofskiftesygdomme. Kløpulveret kan også bruges som et middel imod blærebetændelse. De knuste frø koges med vand, og man drikker en kop morgen og aften.

Havtorn

Tørrede havtorn smager fantastisk og er samtidigt fyldt med vitaminer. Brug det i salater, brød, i bagværk m.m. Havtornbærret er ekstremt sundt. Der er lige så mange c-vitaminer i et lille havtornbær, som der er i en hel appelsin.

Den danske havtorn vokser primært på skrænter og klitter tæt ved havet, idet den har brug for meget sol og kalkholdig jord. Havtorn er en kønnet plante. Det vil sige, at der findes hhv. hun- og hanplanter, men kun hunplanten bærer frugt.

Havtornens frugter er små orange bær med en diameter på 5-10 mm. I modsætning til mange andre frugter bliver havtornens bær siddende på planten, selv når de er modne. Dette gør høsten af havtornens bær noget vanskelig, ikke mindst på grund af de mange torne, der sidder på planten. Havtornens bær har et særdeles højt indhold af C-vitamin på gennemsnitligt 400 mg per 100g. Til sammenligning anbefales det, at en voksen person dagligt indtager 75 mg C-vitamin om dagen. Indholdet af C-vitamin svinger dog meget, alt efter hvor og under hvilke betingelser, havtornen har vokset. Derudover indeholder bærrene både A-, B-, og E-vitaminer, antioxidanter, Omega-7 fedtsyrer og kostfibre. Havtornens bær er meget syrlige, og man spiser dem derfor ikke friske. De anvendes i mange forskellige retter, blandt andet kryddersnaps, saft, gele, marmelade og grød.

Rønnebær

Tørrede rønnebær er gode i vildtretter, som krydderi i sammenkogte retter eller i sur-sød frugtkompot som tilbehør til kød.

Bærrene er gode mod gigt, nyresten og mavesmerter.

Røn er et helligt træ. Det reddede guden Thor på en rejse i Nordlandet, da han var ved at drukne i en stormflod. En jættekvinde sad og tissede over en kløft, og da startede en hel flod af jættetis ned igennem klipperne. Thor blev fanget i floden og reddede lige netop livet ved at gribe fat i et rønnebærtræ, der stod i en klippespalte. Siden da har røn været Thors træ, og dermed et helligt træ. I det hele taget kan pinde af flyverøn være et middel mod alle former for ondt: Til beskyttelse mod dyrenes sygdomme, tandværk og meget mere.

 

1 kande = ca. 1 liter
1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.