Fisk og skaldyr

Alt godt fra havet

Fisk har spillet et stor rolle i vikingernes kost, og særligt for vikingerne i de kystnære områder har fisk og skaldyr været et godt supplement til hverdagskosten og en væsentlig proteinkilde.

Vikingerne i langhuset har i denne uge røget, saltet og tørret fisk, kogt skaldyr og slubret fiskesuppe. Med opskrifterne her kan du også være med: Det er der ingen ben i.

Tørrede Jyder

Isinger eller andre fladfisk
Salt

Hovederne skæres af fladfiskene, og de renses for indvolde og skylles godt. Så lægges de lagvist i et trækar med så meget salt, at de ikke rører ved hinanden et par dage. Man må gerne ødsle med saltet.

Derefter tages de op, og saltet tørres godt af. Der skæres et lille snit i halerne på tværs. Fiskene bindes sammen med halerne to og to med en hørtråd. Den mørke side skal vende ind mod hinanden.

Fiskene hænges parvist op i halerne til tørre i fri luft på 'fisketørrestativer'. Det kan være over en stang eller en kraftig snor. Her skal de hænge i en uges tid afhængig af vind og vejr. De bliver dog bedre af at hænge lidt længere. Fiskene må dog tages ind ved regnvejr.

Når de skal spises flås skindet af, og kødet pilles af med en kniv, eller den tørrede fisk klippes i tynde strimler, hvor de små ben spises med på nær det tykke rygben. Denne form for 'snacks' er vist nok verden sundeste. Men man kan nu blive lidt tørstig efter indtagelse af flere stykker.

'Tørrede Jyder' er et sjællandsk udtryk for isinger eller andre fladfisk. 'Dabs' er det nordjyske udtryk, og 'Skulde' er det vestjyske udtryk for disse isinger.

Rejer

Rejer
Vand
Salt

Rejerne kommes i spilkogende vand i en gryde tilsat lidt salt. De gives et opkog og koger, til de er røde. Rejerne fiskes op af gryden og lægges til afdrypning i et hørklæde, som er bundet fast til en stor lerkrukke.

Herefter pilles de og er lige til at spise med godt brød til. Kan eventuelt pyntes med lidt karse.

Krabbeklør

Krabbeklør
Vand
Salt

Krabbekløerne koges i rigeligt vand med salt i 20 minutter og trækker yderligere 20 minutter, til de er afkølet. De fiskes op, og det største og yderste led af kløerne knækkes med en stor træske eller hammer. Krabbekødet pilles ud ved hjælp af en spids kniv. Serveres med groft brød og rørt timiansmør.

Muslinger

1 kg blåmuslinger
Kogelage:
1,5 kop vand
1 hakket løg
1 fed hakket hvidløg
Lidt salt
Hakket løgtop, kørvel, skvalderkål eller timian
Evt. lidt fløde

Hvis der er nogle muslinger, hvor skallen er åben, skal de lige bankes let mod bordpladen. Hvis de ikke lukker sig, er muslingerne døde og må kasseres. Muslingerne kommes i en træbalge med vand. De børstes godt med en stiv børste, og det sorte skæg mellem skallerne fjernes.

Kogelagen kommes i gryden. Så snart det er i kog, kommes de rensede muslinger i, og der lægges et låg på gryden. Rør i muslingerne med en træske nogle gange, så de alle bliver kogt færdig på samme tid. De er klar til at blive spist, når alle muslingerne har åbnet sig.

Muslingerne serveres i en lerskål sammen med noget af suppen. Suppen spiser man med en af de største skaller som ske. Server et godt brød hertil.

Fiskesuppe

5 gulerødder
5 løg
Smør
Kørvel
Karse
1 kop fløde
Salt
1 kg ørreder
Finthakket løgtop

Løg og gulerødder rengøres og skæres i små tern. Smørret smeltes i en gryde og grøntsagerne svitses i et par minutter. Så tilsættes vand, og det koger til de er næsten møre. Tilsæt så hakket karse og fløde.

Ørredstykkerne skæres i mindre stykker og koges med ved svag varme, til de er møre. Suppen smages til med salt. Serveres med groft brød.

Bidesild

Sild - Høstsild er de bedste
Salt

Sildene lægges med hoved, indmad og hale ned i en trætønde, skiftevis et lag salt og et lag sild. Et døgn efter, at sildende er nedlagt i tørt salt, har salten trukket vand ud af sildene og dannet en saltlage. Denne lage skal dække sildene fuldstændigt. Der lægges et trælåg over, som kan presse sildene ned i lagen.

I denne saltlage skal sildene ligge ca. 1 måned ved 0-9 grader C.

De saltede sild tages op af lagen og udvandes i et døgn, inden de spises. Så flås de og skæres i mundrette stykker (3-4 centimeter tykke stykker). Man bider kødet af med tænderne. Forsøg at undgå benene, for de kradser lidt, når de glider ned i halsen. Her er det igen en fordel at have noget drikkeligt i nærheden, valle eller øl samt brød.

Det er enzymer i sildenes eget tarmsystem, som modner sildene samtidig med, at de saltes. Som konserveringsmiddel har salt været anvendt til fisk, æg og kød. Salt var i vikingetiden imidlertid et kostbart middel, da det blev transporteret på skibe eller med oksekærrer. Undertiden kunne man også møde en handlende, der vandrede ensomt rundt på grund af sine ildelugtende varer, nemlig ham med saltet og tørret fisk. Han solgte det til dem, der ikke selv havde mulighed for fiskeri.

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.