Festmåltid

Vikingerne fejrer, at høsten er i hus

Herligt høstbrød

2 kopper knækkede hvedekerner
12 kopper hvedemel
5 kopper vand
1 skefuld salt
Surdej

De knækkede hvedekerner sættes i blød i vand, der dækker kernerne, natten over.

Rør de udblødte kærner, surdej og håndvarmt vand sammen næste dag. Salt og hvedemel kommes i, og det hele æltes godt sammen. Dejen må ikke virke for tør.

Dejen hæver til dobbelt størrelse. Derefter æltes den igen og en lille klump tages fra. Dejen formes til et rundt brød og den lille klump dej lægges ovenpå. Der pensles med vand, og lidt knækkede hvedekerner drysses over. Lad dejen hæve et godt stykke tid, og bag den i en godt opvarmet ovn 1½ times tid til brødet er gennembagt.

Efter høsten bagte man brød af de første nymalede kerner. Den ekstra "bolle" på brødet har det formål, at man kan prøvesmage brødet uden at behøve at skære i det. Ved høstgilderne var det husbonden, som tog "bollen" af, duften fra brødet steg op, og alle udbrød, "Herligt høstbrød!"

Hestebønnesalat

Hestebønner
Friske løg
Champignon
Æbler
Nødder
Tranebær
Saltost
Marinade af olie, æbleeddike, honning og salt

De friske hestebønner kommes i kogende letsaltet vand i ganske kort tid, hvorefter de kommes over i koldt vand. Skallerne pilles af hestebønnerne.

Løgene pilles og snittes fint. Champignon rengøres og snittes. Kernehusene tages ud af æblerne, der skæres i tynde både. Nødderne knuses let. Det hele blandes sammen.

Dressingen hældes over salaten. Tranebær lægges ovenpå. Denne salat er rigtig god til stegt kød.

Hestebønner (Vicia faba) er en af de ældste bønnesorter, der er dyrket i Danmark. De var et vigtigt næringsmiddel i vikingetiden, idet bønnerne er meget proteinholdige. Da de kan tørres og opbevares i årevis, egner de sig godt som føde igennem de lange vintre. Ordet "Bønne" var oprindelig navnet på planten hestebønne, men efter at havebønnen (den grønne bønne) blev indført senere, blev den mindre værdsat og fik det lidt nedsættende navn "hestebønne". Sammenligner man bønnerne med hestetænder, forstår man, hvorfor de kaldes sådan.

Okse-/hønsekødssuppe med rodfrugter

1 kg oksebryst
1 høne
Vand
2 gulerødder
2 porrer
2 persillerødder
1 pastinak
Suppevisk
Salt

Hønen deles i fire stykker og kommes sammen med oksebrystet i en gryde. Der hældes så meget vand over, at det dækker kødet. Det hele koges op og skummes godt.

Grønsagerne gøres i mellemtiden i stand og skæres i mindre stykker.

Når kødet er næsten mørt, kommes grønsagerne i, og suppen simrer, til det hele er mørt. Kødet tages op og skæres i mundrette stykker og kommes tilbage i suppen.

Trillebollerne kommes ned i suppen og varmes forsigtigt op. Når de er nået op til overfladen, er de færdigkogt. Så er suppen klar til at blive spist som et festmåltid med høstbrød til.

Trilleboller

300 g tørt, gammelt hvedebrød
3 æg
1 skefuld hvedemel
1 skefuld salt
50 g smeltet hønsefedt

Skorpen skæres af brødet, og det smuldres. Brødet, de sammenpiskede æg, salt, mel, hønsefedt og lidt suppe røres sammen, så dejen bliver fast, sammenhængende og glat.

Dejen trilles til små boller i hænderne lidt større end en nød. De skal være kuglerunde.

Bollerne lægges forsigtigt ned i suppen, der er lige under kogepunktet. Når de kommer op til overfladen, er de færdige.

Trillebollerne serveres i en suppe kogt på oksekød og høne sammen med rodfrugter. Trillebollesuppen kom på bordet ved festmåltidet, blandt andet ved høstgildet.

Pandekager med mjødmarinerede frugter

2,5 kopper hvedemel
3-4 æg
4 kopper mælk
Lidt salt
1 skefuld honning
Smør til bagning

Mel, mælk, æg, salt og honning kommes i en krukke og piskes til en lind masse. Der spædes til, hvis pandekagedejen ikke er lind nok. Dejen hældes op i en lerkande.

Bag pandekagerne i smør på en varm pande over bålet. De vendes, når de er gyldne og bages færdig på den anden side.

Pandekagerne rulles sammen og spises varme med mjødmarinerede frugter. Denne ret er en rigtig høstfestret.

Mjødmarinerede frugter laves af årstidens frugter, som kan være æbler, pærer, blommer eller hindbær. Hvis det skal være ekstra fint bruges også nogle ferskner. Frugterne skæres ud i mindre stykker og kommes i en lerskål. Honning opløses i mjød, der hældes over frugterne, de skal være dækket helt. Til sidst kommes knuste nøddekerner i. Efter et par dage er frugterne parat til at blive spist.

Der er fundet ferskensten i Hedeby. Dog har ferskner ikke været dyrket der, men er importeret. De har derfor været en luksusvare.

 

1 kande = ca. 1 liter
1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.