Prøv selv

Bliv en del af historien

Kom helt tæt på vikingelivet

På Ribe VikingeCenter byder hver dag på en lang række prøv-selv aktiviteter. Her er nemlig ikke glas mellem dig og oplevelserne, men du kan opleve historien med alle sanser.

Når du besøger de arbejdende værksteder på markedspladsen, i Ribe By og på Storgården, kan du lade tankerne gå 1000 år tilbage. Vikingehåndværkerne er stolte af deres arbejde, og de har altid tid til en snak om værktøj og teknikker. De smykker, brugsgenstande, våben m.m. som håndværkerne fremstiller, bliver dels brugt rundt omkring i vore egne vikingemiljøer og dels solgt på markedspladsen.

Mal dit eget mel

I Tinghuset i Ribe By kan du selv prøve at male mel på drejekværnen. Og hvis du maler en god håndfuld, så kan du sikkert bytte det til et lille brød hos vikingerne. I de første huse har vikingerne en drejekværn til at male mel på. Det går meget hurtigere end med skubbekværn, som man brugte i både sten- og bronzealder og det meste af jernalderen. Men alligevel er det et stort arbejde, når den tunge kværnsten skal drejes for at mase og kvase kornets kærner til mel. Derfor blev det også betragtet som 'finere' at spise brød end at spise grød.

Bag dit eget fladbrød

Sæt dig ved bålet sammen med vikingerne i Ribe By og bag dig et lille fladbrød. I vikingetiden var den vigtigste kornsort rug, og man havde ikke gær, så brødene bliver ikke så luftige som i moderne tid, men de smager fantastisk alligevel! Hold godt øje med, at du ikke svider brødet sort, for varmen fra trækul og flammer kan være svær at bedømme. Forestil dig, at i vikingetiden blev næsten al mad tilberedt over åben ild. Der skulle altid være en til at lægge nyt brænde på bålet og til at holde øje med maden.

Flyt ind i Tinghuset - lån en kappe og en hue

Kunne du tænke dig at være barn i vikingetiden? Måske bare i 20 minutter? I Tinghuset i Ribe By kan du låne en vikingekappe og en filtet hue, og så længe du har det på, er du plejebarn i byhøvdingens familie. Du kommer til at lave de samme ting, som var børnenes opgaver i vikingetiden. Måske skal der hentes vand ved brønden, fanges fisk, males mel og laves mad. Eller måske skal høvdingens lædersko pudses. Det kan man ikke vide på forhånd, men i modsætning til børnene for 1200 år siden, så er du i den heldige situation, at du bare kan lægge vikingetøjet igen, når du ikke har lyst til at være med mere.

Gå holmgang

Når to vikinger var blevet uvenner eller måske bejlede til den samme pige, så kunne de udfordre hinanden til at 'gå holmgang'. Så mødtes de på et aftalt sted, f.eks. på en holm, som betyder en lille ø. Her skiftedes man til at slå efter hinanden med sværd eller økse, og man blev ved, indtil en af de stridende parter gav fortabt eller døde. På Ribe VikingeCenter har vi udskiftet sværd og økse med puder, og øen med en træstamme. Man skiftes til at slå efter hianden med sin pude, indtil én falder ned af stammen. Den, der kan blive stående længst tid på stammen, har vundet. Du kan 'gå holmgang' i Ribe By.

Spil og lege

Der er fundet spillebrætter og mange slags spillebrikker fra vikingetiden, men vi ved desværre ikke ret meget om, hvilke lege man legede dengang. Vi tror, at legene ofte gik ud på at konkurrere med hinanden i styrke, hurtighed, behændighed og kløgtighed. På pladsen foran Tinghuset i Ribe By findes forskellige spil og lege, som du gerne må prøve. Hvis du ikke kender reglerne eller mangler nogen at spille med, så spørg bare en af de unge vikinger. De vil gerne hjælpe dig!

Slå en dyvel (et træsøm)

På legepladsen ved caféen og i Ribe By kan du hjælpe tømrerne med at lave dyvler til husene. Jern var et kostbart materiale i vikingetiden, så det brugte man kun, hvor det ikke kunne undværes. Tænk lige over, at der er brugt mere end 5.000 stk. dyvler bare til langhuset på storgården!!

Skyd med bue og pil

De håndlavede langbuer står klar med rigtige pile og venter på dig. Det kan være, du rammer bedre end vikingerne, hvem ved. Her skal du betale for at prøve, men du er også velkommen til bare at se på og få en snak med bueskytterne. De fleste dage holder falkoneren også til ved buebanen. Oplev den adstadige ugle eller de lynhurtige falke i deres styrtdyk efter byttet. Hvis du er heldig, får du måske lov til at deltage i opvisningen og kan få en rovfugl til at sidde på din arm. Læs mere om falkoneren.

Slå din egen lykkemønt

Besøg vikingernes sølvsmed og kongelige møntslager. Her kan du lave din egen kopi af den mønt, som var i brug på markedspladsen ved Ribe Å i det 8. århundrede. Læs mere om vikingernes mønter.

Krigertræning

Tonen barsk og sproget uslebent. Til høvdingens krigertræning er det bare med at få hænderne op af lommerne og gøre, som der bliver sagt! Hvis du vil lære at kæmpe som en modig viking med spyd, sværd og skjold, så meld dig til krigertræningen (under træning er våbnene af træ). 

Vikingernes mini-verden

Ribe VikingeCenters historiske legeplads, som ligger ved caféen, er den perfekte ramme for at skabe sin egen leg.

På den historiske legeplads har børnene travlt med at lave træsøm, hente brænde, 'lave mad' og gå på besøg hos hinanden i de små vikingehuse i Midgård. Man kan også vælge at forlade det trygge Midgård (menneskenes verden) og prøve at slippe levende gennem Asgård, der er gudernes verden og rummer mange forhindringer for almindelige mennesker. For at komme til Asgård skal man følge den sti, der fører over havet, men pas på! Rører du jorden, bliver du Midgårdsormens bytte!