Offerpladsen

Gudedyrkelse

Et helligt sted

På Ribe VikingeCenter findes en offerplads/offermose. Gennem hele jernalderen var mosen et helligt sted. Der var også menneskeskabte kultsteder, kaldet Hørg og Hov. Her ofrede - blótede - man også til guderne. Disse ofringer kunne være alt fra mad, smykker og dyr til mennesker.

Blót var et ritual, en slags gaveudveksling, hvor vikingerne ofrede til guderne. Det kunne f.eks. være for at sikre gudernes velvilje i forbindelse med vejr, frugtbarhed eller krigslykke.

Lokalt på de små gårde har man sikkert afholdt forskellige ritualer, mens de store religiøse fester har været afholdt på storgårdene styret af Goden. At være Gode er en funktion knyttet til stormændene, der leder kulten.

Goder og Vølver er omtalt på runesten og i nordiske Eddaer og sagaer. Arkæologerne har efterhånden fundet flere spor af vikingernes kultbygninger, eksempelvis ved Tissø på Sjælland, Sorte Muld på Bornholm, Gudme på Fyn og Harreby tæt ved Ribe.

Her bor vølven

Ved offermosen bor Vølven. Hun ved om guder, hun ved om urter, hun ved om helbredelse. Ved hjælp af sang kan hun gå i trance og give svar på spørgsmål om fremtiden. Med sine runer kan hun give råd.

Man er meget velkommen til at besøge mosen og offerpladsen. Det er et helt særligt sted, hvor man bør tage sig tiden til at stå stille et øjeblik, bruge sanserne og mærke stemningen.

Der er mange gudestatuerne ved mosen, og nogle af dem er nok lette at gætte, hvis man kender lidt til nordisk mytologi. På offerpladsen er der også en død hest, som kan frastøde nogle. Men hesten er et offer til guderne. Hesten er det næststørste offer, der kan gives, og når hesten er dræbt, spises kødet ved en stor fest - et blót. Blodet hældes ud på offerstenen, og skindet hænges op, så alle kan se, at her er der givet et stort offer til guderne.

I Ribe er der fundet en grav fra vikingetiden, som indeholdt knogler fra en hest. Den er tolket som en ofring.

Se filmen om vølven, der fortæller om urten Kulsukkerrod.