Offerpladsen

Gudedyrkelse

Et helligt sted

På Ribe VikingeCenter findes en offerplads/offermose. I jernalderen var mosen et helligt sted. Det var her man ofrede til guderne, og disse ofre kunne være alt fra mad, smykker og dyr til mennesker. Der fandtes også templer, hvor gudsdyrkelsen har foregået, men ofte er man gået ud i naturen. Fra Adam af Bremen ved vi, at i Uppsala i Sverige var der et stort tempel. Han skriver:

"I dette tempel, som er bygget helt af guld, tilbeder folket billedstøtterne af tre guder. Thor, den mægtigste af dem, har sin tronstol midt i festsalen, og på hver side af ham har Wodan (Odin) og Fricco (Frej) deres plads. De tillægges følgende funktioner: Thor, siger de, råder i luften og bestemmer over torden og lynild, vind og regn, skyfri himmel og afgrøde. Næst efter ham kommer Wodan (Odin), det vil sige ”ekstase”, som styrer krigene og giver mennesket mod i kampen mod dets fjender. Den tredje er Fricco (Frej), som skænker menneskene fred og fryd."

Her bor vølven

Ved offermosen bor Vølven. Hun ved om guder, hun ved om urter, hun ved om helbredelse. Ved hjælp af sang kan hun gå i trance og give svar på spørgsmål om fremtiden. Med sine runer kan hun give råd.

Man er meget velkommen til at besøge mosen. Det er et helt særligt sted, hvor man bør tage sig tiden til at stå stille et øjeblik, bruge sanserne og mærke stemningen.

Der er mange gudestatuerne ved mosen, og nogle af dem er nok lette at gætte, hvis man kender lidt til nordisk mytologi. På offerpladsen er der også en død hest, som kan frastøde nogle. Men hesten er et offer til guderne. Hesten er det næststørste offer, der kan gives, og når hesten er dræbt, spises kødet ved en stor fest - et blót. Blodet hældes ud på offerstenen, og skindet hænges op, så alle kan se, at her er der givet et stort offer til guderne.

Se filmen om vølven, der fortæller om urten Kulsukkerrod.