VikingGames

01.07.2013 - 14.07.2013

Vikingerne dyster

VikingGames er ikke en ny og smart idé, nej. Vi ved fra både arkæologisk og skriftligt kildemateriale, at vikinger i alle aldre dyrkede idræt og konkurrerede mod hinanden på forskellige niveauer.  Gennem leg øvede vikingerne først og fremmest færdigheder som styrke, balance, kløgt, koordinering og samarbejde. Færdigheder som var særdeles væsentlige i dagligdagen, men også i kamp. Og så var der vikinger, som tog det hele mere alvorligt og udmærkede sig som store idrætsmænd. Ordet 'idræt' kommer af det oldnordiske 'idrótt'. 

Arkæologer har bl.a. fundet spilleplader og -brikker, skøjter, buer og pile, legetøjsvåben. Sagaerne beretter om træningsredskaber, boldspil, svømning, fægtning, brydning, vægtløftning og bueskydning. Om daglig træning, opvarmning, massage og åndelig koncentration.

Idræt var et vigtig socialt element i vikingekulturen, og der blev f.eks. også afholdt idrætskonkurrencer i hele Skandinavien. De største konkurrencer kunne efter sigende vare flere uger.

Prøv selv vikingernes lege

På Ribe VikingeCenter vil gæsterne på vejen rundt i vikingemiljøerne møde forskellige udfordringer som indebærer spring, løb, træk og styrke. I Ribe By år 825 må man tage en pudekamp, dyste i ringspil eller Hnefatafl. Hver dag kan man også deltage i en række andre lege, hvor vikingerne instruerer og leger med. Reglerne er simple, og legene er bare sjove. Det er faktisk helt umuligt ikke at komme til at grine højlydt. Vikingekøkkenet i Tinghuset vil tilberede eksempler på nærende og vitaminrig vikingemad. Såkaldt superfood til vikingerne.

VikingGames turnering for alle

Onsdag den 3. juli kan man lege med helt til kl. 20, og børn, der medbringer en vikingetegning, kommer ind til halv pris. Helt i de gamle vikingers ånd afholdes den aften en VikingGames turnering, hvor både børn og voksne (mænd og kvinder!) kan deltage. Vi kan afsløre, at deltagerne skal kaste med vikingesko og træstammer, kaste spyd, gå klodsgang og skyde til måls med langbue. Vinderne af voksen- og børnekategorien kan gå hjem med rank ryg og en god præmie.