Vikinger på islandske heste

22.07.2012 - 28.07.2012

Den islandske hest er en direkte efterkommer af de heste, som vikingerne bragte med sig, da de i slutningen af 800-årene koloniserede Island. Det ved man med sikkerhed, for der er ikke blevet indført heste til Island siden. Gennem 1000 års avlsarbejde har man bevaret hestens oprindelige karakteristika. Den er robust, stædig og godmodig som ingen anden hest, og så har den et helt unikt talent: En femte gangart. Som den eneste hesterace kan den islandske hest nemlig tölte.

Proviant til vikingen på rejse

Tölt er en slags løbende skridt. Når hesten tölter, har den hele tiden mindst ét ben på jorden, og rytteren bevæger sig næsten ikke i sadlen. Det har uden tvivl været behageligt for den viking, der skulle ride over lange, ujævne afstande.

Hør fortællingen om vikingernes rejse over vand og land og find ud af, hvad den rejsende viking mon havde med i provianttasken. I gæstgiveriets køkken i Ribe By, år 825 laves der rejsekost, som både smager godt og er praktisk på rejsen.

Øltölt

I dag bruges gangarten tölt i konkurrenceøjemed, og måske du har hørt om øltölt. Her går det ud på at tölte med en krus øl i hånden uden at spilde. Kom og se, hvordan det lykkes, når heste og ryttere fra 22. til 28. juli giver to daglige rideopvisninger på Ribe VikingeCenter.

Vikingerne viser rundt på gården

Mens vikingerne flytter ind i Langhuset, fylder hestene området på Storgården med energi og charme. De forholdsvis små heste er vældig populære hos børn og voksne, og det er ikke mindst fordi de lader os komme helt tæt på.

Dyr har i det hele taget stor plads i formidlingen på Ribe VikingeCenter, og det er kun racer med genetisk forbindelse til vikingetidens husdyr, man møder her. Det islandske kvæg græsser rundt omkring på Storgårdens areal, og de godmodige dyr vil gerne klappes og kløs bag øret. Hønsene spankulerer frit omkring, og fårene nyder at være blandt vikingerne. Fra 22. til 28. juli kan man komme med på gratis rundvisning på Storgården og høre meget mere om vikingebondens husdyr.

Se hele programmet for ugen med vikinger på islandske heste.