Vikingemarked i Ribe

29.04.2013 - 05.05.2013

Markedsstemning

Røgen fra ildstederne sniger sig mellem boderne på vikingemarkedet, hvor der kan købes alt fra perler og potter, sko og skjolde, hjelme og håndstukne tatoveringer. Publikum kan opleve, hvordan der væves, fremstilles smykker, glasperler, lædertasker og -sko, tøj, lertøj, træting, drikkehorn, hjelme og legetøj til de mindste. Der bliver også mulighed for at smage på vikingernes mad, når sulten melder sig, og nyde et godt glas øl. Vikingemarkedet er en fast tradition og en suveræn lejlighed for et autentisk møde med det markeds- og folkeliv, der herskede dengang, hvor vores forfædre stævnede ud med langskibe og satte et markant fingeraftryk på verden.

Dengang for 1300 år siden var markedspladsen i Ribe et internationalt handelsknudepunkt for handlende fra nær og fjern. Kun på Ribe VikingeCenter kan man opleve den rekonstruerede plads med parceller, pilehegn, grubehuse og telte. De tilrejsende vikinger bor på markedspladsen, men også de andre vikingemiljøer - Ribe By år 825 og Storgården år 980 - er taget i brug. Vikingemarkedet har nemlig vokset sig rigtig stort over årene og optager nu hele VikingeCentrets 10 ha store område.

På Ribe VikingeCenter stilles der høje krav til autenticitet i vikingemiljøerne, blandt håndværkere og til deres udbud af varer. Mange rejser langt for at opleve et af Danmarks mest autentiske vikingemarkeder, og det gælder både gæster og vikinger. Skaren af vikinger er for en stor dels vedkommende familier, der har været med på markedet siden 1994. Når foråret melder sig, trækker de i vikingetøj og tager et tiltrængt 'break' fra dagligdagens liv med job og moderne bekvemmeligheder.

Aftenåbent for Valborg

På ugens hverdage kan man opleve, hvordan flere og flere tilrejsende vikinger ankommer til markedet. Falkoneren flyver sine store fugle, høvdingen træner sine små krigeraspiranter, ligesom der er mange prøv-selv aktiviteter at give sig i kast med.

Onsdag 1. maj holder vikingemarkedet åbent helt til kl. 20. I løbet af dagen gør vikingerne klar til Valborgsfest om aftenen med optrin og bålblus. Man kan opleve gøgleren optræde samt dyste mod og med vikingerne i morsomme lege for store som små. Den 1. maj får alle børn, der medbringer en vikingetegning, i øvrigt 50% rabat på entrébilletten, så der er mange gode grunde til at besøge vikingerne.

Krigere, bueskyttere og heste

Man genkender dem hurtigt, de store mænd med mørke hjelme og tunge ringbrynjer: Krigerne! De vil være talstærkt repræsenteret på vikingemarkedet. Og det er da også nødvendigt med en håndfast ordensmagt, når så mange fremmede er samlet på ét sted. Publikum kan se frem til kampshows i weekenden, som ser mindst lige så drabelige ud som i fortiden, men kampene får dog en mere fredelig udgang end dengang, hvor vikingen Skallesmækker og hans folk flækkede kranier på stribe på sagesløse briter i York.

Vikingerne var ferme og træfsikre med langbue og pil, hvilket bueskytterne vil demonstrere, og markedets gæster kan prøve at gøre dem kunsten efter på buebanen. Og så kommer der heste! Vikingernes islandske heste har et unikt talent for en femte gangart: Tölt. De nærmest løbende skridt gør, at vikingen næsten ikke bevæger sig i sadlen og derfor kan ride med et stort krus mjød i hånden uden at spilde en dråbe! Se, det er jo ganske praktisk.

Vikingemarkedet finder sted fra 29. april til 5. maj. Se ugens program her.