RIPA - ny dansk vikingeserie på de sociale medier

15.02.2016

Ny dansk vikingeserie indtager de sociale medier

RIPA er vikingernes oprindelige navn for Ribe. Det er her, få kilometer fra Vadehavet i det vestligste Jylland, at den danske vikingeæra begyndte. Det er også her, vi først møder Ask, en frigiven træl fra Hedeby, der i år 750 søger lykken i Ripa. Med Ask åbnes et vindue til fortiden for seerne, som får et realistisk kig ind i et på godt og ondt skelsættende århundrede for byen, regionen, landet og ikke mindst menneskene.

Det første afsnit af RIPA samt en prolog er udsendt og tilgængelige på bl.a. YouTube. Endnu 8 episoder vil følge over de næste to år mens byggeriet, som portrætteres i serien, reelt skrider frem. Og det foregår på Ribe VikingeCenter, der siden 1992 har rekonstrueret og levendegjort vikingernes Ripa. Det er i disse helt enestående og autentiske rammer, at RIPA optages.

Historien lever videre på location

Ribe VikingeCenter er ofte location for danske og udenlandske produktioner, men nu er det Centrets egen produktion, der realiseres. "Vi gør det nu, fordi de godt 100 år, vi lige nu rekonstruerer i form af en havn og en kirke, var ekstremt afgørende for dansk kultur. Det handler helt grundlæggende om vikingernes succes med at skabe en gedigen handelsmetropol og den trafik af varer, mennesker og fremmede kulturer, det genererede. Men det er de mellemmenneskelige relationer, der gør historieformidlingen rigtig spændende og nærværende, og her er filmmediet perfekt", fortæller Bjarne Clement og Karen Nørgaard, ledere af Ribe VikingeCenter.

Historieformidling på sociale medier

RIPA serien produceres af fynske MALSTRØM og er skabt specifikt til de sociale medier. "Anvendelsen af film på de sociale medier er en ny måde for museer og historiske oplevelsessteder at formidle ofte tunge emner på. Med RIPA er der tale om en decideret dramaserie, og det stiller krav til f.eks. handling, manuskript og location. Det er en rigtig spændende opgave for os. Også fordi vi her skal have det til at fungere med et dedikeret hold af formidlere og rollespillere og ikke kun professionelle skuespillere. Det bidrager positivt til serien og betyder, at den vil leve videre på location, der hver dag er iscenesat på Ribe VikingeCenter", fortæller instruktør Simon Lykke, MALSTRØM.

Via de sociale medier skal serien nå ud til et bredt publikum i både ind- og udland og dermed også seere, der ikke umiddelbart kan være til stede på Ribe VikingeCenter. Der lægges også op til, at serien kan bruges i undervisningssammenhæng, og det var væsentligt for Nordea-fonden, da den besluttede at støtte filmprojektet. "De færdige film vil give flere en større forståelse af en vigtig fase i vores historie. Det er et godt greb at inddrage unge og frivillige i den professionelle filmproduktion. Det vil helt sikkert styrke både formidlingen og de unges interesse for vores fælles kulturarv", siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

 

Om dramadokumentarserien RIPA

Dramaseriens handling udspiller sig over godt 100 år fra år 750 til år 860. Fortællingen tager sin begyndelse med jarlens igangsættelse af havnebyggeriet, der skal trække store skibe og rigdom til byen. Serien fremstiller samfundets udvikling og ripensernes livsvilkår i en tid præget af økonomisk opblomstring, kultursammenstød og udbredelsen af en ny og meget anderledes trosretning.

I hovedrollen som Ask ses skuespiller Rudi Køhnke (Nordkraft, Fidibus). På birollelisten er enkelte andre skuespillere og hovedsageligt formidlere, frivillige og elever fra Produktionsskolen Lustrupholm. Personer, som man til dagligt vil kunne møde på Ribe VikingeCenter, og netop dét skal forlænge den seers oplevelse, som på et tidspunkt besøger Centret.

Dramaserien RIPA består af 9 kortfilm á ca. 8 minutters varighed samt 12 dokumentarafsnit af mere faglig karakter.

Se første afsnit "Holmgang" af RIPA her.

Se prologen "Drømmen om en havn".

Andet afsnit af Ripa udsendes i midten af marts 2016.


Nordea-fonden støtter produktionen af dramadokumentarserien

Kontakt:

Kommunikationschef Tine Wickers, tel. 4070 3784, tw@nordeafonden.dk


Om Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter er et 20 ha stort historisk oplevelsescenter med rekonstruktioner baseret på arkæologiske udgravninger gjort i og omkring Ribe. På Centret kan man opleve Markedspladsen år 710, Ripa By år 825 og Storgården år 980. Med Ripa Havn år 750 og også snart Ansgars kirke år 860 kan Ribe VikingeCenter præsentere et næsten fuldkomment billede af livet i vikingetidens Danmark. Et scenarie, som ikke kan opleves andre steder i landet! Autenticitet og levendegørelse er Centrets varemærke. Det fremviser troværdige vikingemiljøer, hvor hands-on aktiviteter samt iscenesættelse af de mellemmenneskelige relationer går op i en højere enhed.

Ribe er det sted i Danmark og Norden, hvor arkæologerne har gjort de tidligste fund fra vikingetiden. Senest i 2012 stod Sydvestjyske Museer for banebrydende forskning i forbindelse med udgravningen af en kristen gravplads fra midten af 800-tallet. Analyser har slået fast, at der eksisterede en kristen dansk minoritetsgruppe i Ribe så tidligt som 100 år før, Harald Blåtand rejste Jellingestenen i år 965.

www.facebook.com/ribevikingecenter

Kontakt:

Leder Bjarne Clement, tel. 75 411 611, bjarne@ribevikingecenter.dk
Leder Karen Nørgaard, tel. 2143 2570, karen@ribevikingecenter.dk

 

Om MALSTRØM

MALSTRØM er et fynsk produktionsselskab, som specialiserer sig i at lave æstetiske og narrative reklamefilm.

Med MALSTRØMs store erfaring fra både reklamens og filmens verden, skaber vi anderledes og spændende film, hvor historien bliver prioriteret i lige så høj grad som de flotte billeder. Hos os handler film ikke kun om det æstetiske. Hos MALSTRØM handler det om at skabe følelser.

Kontakt:      

Producer Christian Winther Bergstrøm, tel. 2048 4952, christian@malstrom.dk
Instruktør Simon Lykke, tel. 2371 0554, simon@malstrom.dk