Ribe Byhøjskole

01.07.2014

Ribe-museer opretter højskole

I Ribe gentænker en række kulturinstitutioner nu højskoletanken. De har dannet andelsforeningen Ribe Byhøjskole, som udbyder korte kurser.

 

Formand for foreningen, museumsdirektør Flemming Just, Sydvestjyske Museer, siger: "Vi griber fat i den gamle højskoletanke og har som motto: ’opleve, oplyse og oplive’. Tilsammen har vi utrolig meget at byde på. Ribe er en helt særlig kulturby med en charmerende autencitet; vi har Danmarks største nationalpark, Vadehavet; vi har nu fået Unescos verdensarvs-stempel; vi har den smukke domkirke og den prisbelønnede nye domkirkeplads; og jeg kunne blive ved."

 

En af medstifterne og leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye, oplever i det daglige en stærkt stigende interesse for Vadehavsområdet: "Den bliver ikke mindre med udpegningen som verdensarvsnatur. Hovedparten af vore gæster kommer fra Østdanmark. De vil opleve noget særligt."

 

En anden af stifterne, direktør for Ribe Kunstmuseum Dagmar Warming, supplerer: "Noget af det, vi er rigtig gode til her i Ribe, er at samarbejde. Vi har fælles markedsføring. Overnatningssteder, spisesteder og museer har tradition for at arbejde sammen, og det er så også det vi gør med Ribe Byhøjskole."

 

"Vi skaber en ramme, hvor folk ikke blot får fyldt oplevelser og oplysning på. Vi lægger også vægt på ånden og det sociale samvær", understreger Bente Bramming, der sammen med sin mand, præsten og historikeren Torben Bramming, driver den private kulturinstitution Taarnborg.

 

En del højskoler har det vanskeligt med økonomien, men Ribe Byhøjskole har fundet en model, hvor risikoen er overskuelig.

 

"Vi udnytter ledig kapacitet uden for juli og august på de 4-stjernede Ribe Byferie og Danhostel, således at vi ikke har penge bundet i bygninger og personale", siger Flemming Just.

 

De første kurser afvikles i efteråret, og initiativtagerne vil så lade det udvikle sig. "Vi er ikke under højskoleloven, bl.a. fordi vi ikke har lange kurser", fortæller leder af Ribe VikingeCenter, Bjarne Clement. "Til gengæld tror vi på, at vi med nogle meget stærke kurser og de enestående rammer kan tiltrække mange 50+’ere og 60+’ere. Vi er et non-profit foretagende, hvor vi gerne vil dele vores begejstring for byen og området med mange andre. Og så er det jo ingen skade til, at kursisterne også besøger vores institutioner."

 

De fem institutioner bag andelsforeningen Ribe Byhøjskole er: Ribe Kunstmuseum, Ribe VikingeCenter, Vadehavscentret, Taarnborg og Sydvestjyske Museer.

 

Læs mere om bl.a. idégrundlag og programmer på www.ribebyhojskole.dk.

Download efterårets første kursusprogram 'Enestående kulturoplevelser' lige her.

 

Yderligere info:
Formand, museumsdirektør Flemming Just, tel. 2935 8512, fju@sydvestjyskemuseer.dk.
Næstformand, Bente Bramming, Taarnborg, tel. 7542 5900.