Et højsæde til høvdingen

16.08.2013

Når Ribe-vikingernes høvding Bjarni næste år kan tage et rigtigt højsæde i brug på Ribe VikingeCenter, vil særligt tre personer med stolthed se på. Trine Theut er mester for tegningerne, som er baseret på oplysninger om, hvordan æres-siddepladsen var udformet og udsmykket i den tidlige vikingetid. Kai Jensen er træsmeden, der bearbejder egetræet til de enkelte dele af højsædet. Flemming Lundholm har som væver opgaven at fremstille et sildebensvævet betræk.

Alle er de i forvejen engageret som formidlere på Ribe VikingeCenter. Trine og Flemming kan man møde på Markedspladsen som hhv. pottemager og væver, mens Kai er træsmed, sortsmed og rebslager.

Trine Theut bag tegningerne

Det er en donation på 125.000 kroner fra Lida og Oskar Nielsens Fond, Esbjerg, der har muliggjort projektet.

Trine Theut har skabt tegningerne på baggrund af et lille højsæde i sølv, som er fundet i Lejre ved Roskilde, samt ud fra stole, der er fundet i norske Oseberg. Og så har hun hentet oplysninger hos museumsinspektør Morten Søvsø på Sydvestjyske Museer, for der er fundet motiver i Ribe fra den rigtige tidsperiode. Resultatet skal blive et flot højsæde, der ikke alene er udsmykket foran, men også på siderne. Altså et sæde, der virkelig viser en høvdings status.

Træsmeden og væverens arbejde tager form

I snittehuset hjælper træsmedslærlingen Anders med at tilhugge egetræet, der skal blive til ben, armlæn og de øvrige stolestykker. Det omfattende udskæringsarbejde er Kai Jensen godt i gang med, og han er smigret over at få lov til at gøre Trine Theuts fine tegninger til virkelighed. Detaljerne kræver den største omhu, og det sirlige arbejde beundres da også af mange interesserede gæster dagen lang.  

Samtidig i et lille, køligt grubehus på markedspladsen har Flemming Lundholm monteret opstadsvæven med de karakteristiske vævevægte. Arbejdet er kommet godt fra start, og i sindigt tempo tager et sildebensvævet uldstof form. Det skal senere bruges til et betræk til højsædet.

Høvdingens stol bliver 135 cm høj i ryggen og 125 cm bred. Træsmeden vurderer løseligt vægten for det færdige højsæde til 250 kilo i kraft af de tunge egestykker.