Gourmetkok udfordres af vikinger

21.08.2013 - 21.08.2013

Når vikingerne på Ribe VikingeCenter den 21. august holder høstfest, kan de glæde sig til et prægtigt festmåltid tilberedt af en rigtig gourmetkok.  Lukas Wolff, som sidste år modtog Esbjerg Kommunes Talentpris, er til daglig kok på Svinkløv Badehotel. Han skifter for en dag det moderne restaurationskøkken og al teknisk køkkengrej ud med vikingetidens håndsmedede knive, lerpotter og  lerklinede bageovne.

3-retters vikingemenu

Den unge kok går til udfordringen med krum hals og stiller en 3-retters middag i udsigt. Udgangspunktet er naturligvis råvarer, der var tilgængelige i vikingetiden, men Lukas Wolff vil sætte sit eget præg på måltidet med bl.a. sin kombination af årstidens råvarer.

Menuen består af en forret af grød med frisk ost og stegt indmad. Til hovedret er der lammesteg fyldt med krydderurter, hestebønnesalat og tangbrød. Desserten er bagt æble med ristede nødder, honning og frisk mælk.

Vikingernes egen Ulfhild (Maiken Bjørnholt), som er erfaren i vikingekøkkenet, vil gå Lukas Wolff til hånde, og det er centrets Storgård, der leverer det friskslagtede lam, mælk og grønt. Vikingecentrets gæster kan følge tilberedningen af maden i Langhuset fra kl. 11 til 15 og hente inspiration til brug af sæsonens urter m.m. hos gourmetkokken selv.

Høstfest

Den 21. august trækker vikingerne i festtøjet og fejrer det veloverståede høstarbejde. I år har vikingebonden bl.a. høstet seksradet byg, dværghvede, rug og havre, og man kan møde ham til en snak og en smagsprøve i køkkenhaven, hvor grøntsager, kål og urter står på rad og række.

På dagen kan de mindste gæster lave deres egen amulet og bage fladbrød ved bålstedet. Om formiddagen deler Vølven ud af sin visdom og fortæller om vikingernes tro. Senere samles vikingerne i optog til offerpladsen, hvor netop Vølven står for offerceremonien til ære for de gamle guder.  Og efter dette slår vikingerne - og gæsterne - sig løs i sang og dans foran langhuset, og alle bydes på varm suppe. Dagens program findes på www.ribevikingecenter.dk.